Χρήσιμες Πληροφορίες
Παρατηρητήριο Ποιότητας
 

Σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας και της γνησιότητας του ελαιολάδου που διακινείται στην αγορά.

Η Δράση Δ.iii.1 του προγράμματος καν(ΕΚ) 867/2008 στοχεύει στην ανάπτυξη και εγκατάσταση ενός συστηματικού μηχανισμού “Παρατηρητηρίου Ποιότητας” ελέγχου και παρακολούθησης των χαρακτηριστικών παραμέτρων ποιότητας και γνησιότητας του ελαιολάδου που διακινείται στην ελληνική αγορά, με σκοπό την αξιολόγησή τους σε ό,τι αφορά το βαθμό συμμόρφωσης με το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές θεσμικό πλαίσιο, την ενημέρωση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών-Ελαιοκομικών Φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καν(ΕΚ) 867/2008 για την προστασία των έννομων συμφερόντων τους και τη δημιουργία ενός εύχρηστου ηλεκτρονικού αρχείου αντίστοιχων δεδομένων.

Το ανωτέρω «Παρατηρητήριο Ποιότητας» τίθεται στη διάθεση αρμοδίων αρχών και επίσημων φορέων που ενδιαφέρονται για τα θέματα εμπορίας και διακίνησης ελαιολάδου και προστασίας του καταναλωτή.

Για το Παρατηρητήριο Ποιότητας ενημερωθείτε εδώ

 
 
   
 
Ελιές και ελαιόλαδο, πηγή ζωής
 
Ελιές

Η συγκομιδή για τις επιτραπέζιες ελιές αρχίζει στα μέσα του Σεπτέμβρη και συνεχίζεται από δύο μήνες για τις πράσινες ελιές και έως 6-7 μήνες για τις υπόλοιπες, ανάλογα με τον τύπο ελιάς και τη γεωγραφική τους θέση.

Οι πράσινες ελιές - λιγότερο ώριμες από τις μαύρες - μαζεύονται πρώτες. Στη συνέχεια συλλέγονται όλες οι φυσικές μαύρες ελιές που αποτελούν έναν από τους πιο γνωστούς “μεζέδες” της χώρας: οι σφιχτοδεμένες ελιές Καλαμών με τη μυτερή άκρη και οι ζουμερές ελιές της Άμφισσας. Η τελευταία ποικιλία που μαζεύεται από το δένδρο είναι η ζαρωμένη μαύρη ελιά, η οποία ωριμάζει στα κλαδιά. Η συγκομιδή της μπορεί να γίνει ακόμα και το Μάρτιο. Οι ελιές συνοδεύουν σχεδόν κάθε συνταγή μεσογειακής ή πολυεθνικής διατροφής ( όσπρια, λαδερά, λαχανικά, πράσινες σαλάτες, ορεκτικά, συνταγές με ψάρια, πίτες, πίτσες, λιόψωμα κ.ά. ). Οι επιτραπέζιες ελιές αποτελούν ιδανικό μεζέ – συμπλήρωμα σε μια κλασική μεζεδοποικιλία ούζου, κρασιού ή μπύρας ! Συνδυάζονται επίσης θαυμάσια με τα λαχανικά που συντηρούνται στο ελαιόλαδο ή στην άλμη, όπως οι ψημένες κόκκινες πιπεριές, το κουνουπίδι κ.ά.

Οι Έλληνες αγαπούν την ελιά και την χρησιμοποιούν πάντα στο τραπέζι τους είτε μαζί με ντιπ ή συνοδεύοντας φαγητά κατσαρόλας που ενίοτε τις περιέχουν. Στην Ζάκυνθο, π.χ. οι πατάτες μαγειρεύονται με κρεμμύδια, ντομάτες και μαύρες ελιές. Στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι ελιές ψήνονται και σερβίρονται σαν μεζές, και στην Κρήτη, ένας από τους πιο νόστιμους μεζέδες είναι οι “οφτές ελιές” δηλαδή οι ψημένες ελιές. Στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, πολλοί βραβευμένοι σεφ μας, αναβιώνουν ξεχασμένες παραδοσιακές συνταγές που επαναλανσάρονται με διεθνοποιημένο ή γκουρμέ χαρακτήρα και ξαναδίνουν στην ελιά τη χαμένη της αίγλη. Ελιές ( καλαμών, πράσινες, μαύρες ), πάστες ( πράσινες ελιάς και καλαμών) αλλά και πράσινες γεμιστές ( με πιπεριά, σκόρδο, λεμόνι, αμύγδαλο ) όπως η νέα εκλεπτυσμένη σειρά των γκουρμέ προϊόντων ΣΠΙΤΙΚΟ ΕΛΙΑ από την Ελαιουργική δίνουν νέα πνοή στην κουζίνα με ονειρεμένες γεύσεις και απίθανες συνταγές !

Read more...
 
 
   
 
Πολιτισμός
 
Μια Καλλιέργεια, Μια Ιστορία, Μια Γιορτή

Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι στην Ευρώπη που καλλιέργησαν το δένδρο της ελιάς για τα πολύτιμα προϊόντα του ( ελιά, ελαιόλαδο). Ευρήματα σε αρχαίο ελαιοτριβείο στη Σαντορίνη (  καθώς και στα παλάτια της Κνωσσού ) μαρτυρούν την άρρηκτη σχέση της ελιάς με το ελληνικό τοπίο, την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων του και το αθάνατο ελληνικό πνεύμα που ύμνησε την ελιά ως ελληνικό «εθνικό» σύμβολο κουλτούρας αλλά και παγκόσμιο σύμβολο προόδου, ειρήνης, δόξας και σοφίας.

Read more...
 
 
   
 
Μυστικά ελαιολάδου
 
Το Εξαιρετικό Παρθένο

Η λέξη παρθένο έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς σημαίνει ότι το ελαιόλαδο παράγεται με φυσικό τρόπο χωρίς τη χρήση πρόσθετων ή άλλων συντηρητικών.

Στο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ τόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ( π.χ. οξύτητα ) όσο και τα οργανοληπτικά του ( π.χ. χρώμα, γεύση ) είναι εξαιρετικά.Το εξαιρετικό παρθένο πρέπει να έχει οξύτητα 0,80 και άρωμα έντονο φρουτώδες.

Το Παρθένο

Το ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ πρόερχεται και αυτό με φυσικό τρόπο με λιγότερο καλά χαρακτηριστικά. Η οξύτητα είναι μεγαλύτερη από 0,8 αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του είναι καλά.

Το Ελαιόλαδο

Το ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ είναι μίγμα παρθένου και εξευγενισμένου ελαιολάδου. Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο είναι χημικά επεξεργασμένο λάδι ώστε να μειωθεί η αρχικά υψηλή οξύτητά του.

Read more...