Ελιές και ελαιόλαδο, πηγή ζωής
 
Ελιές

Η συγκομιδή για τις επιτραπέζιες ελιές αρχίζει στα μέσα του Σεπτέμβρη και συνεχίζεται από δύο μήνες για τις πράσινες ελιές και έως 6-7 μήνες για τις υπόλοιπες, ανάλογα με τον τύπο ελιάς και τη γεωγραφική τους θέση.

Οι πράσινες ελιές - λιγότερο ώριμες από τις μαύρες - μαζεύονται πρώτες. Στη συνέχεια συλλέγονται όλες οι φυσικές μαύρες ελιές που αποτελούν έναν από τους πιο γνωστούς “μεζέδες” της χώρας: οι σφιχτοδεμένες ελιές Καλαμών με τη μυτερή άκρη και οι ζουμερές ελιές της Άμφισσας. Η τελευταία ποικιλία που μαζεύεται από το δένδρο είναι η ζαρωμένη μαύρη ελιά, η οποία ωριμάζει στα κλαδιά. Η συγκομιδή της μπορεί να γίνει ακόμα και το Μάρτιο. Οι ελιές συνοδεύουν σχεδόν κάθε συνταγή μεσογειακής ή πολυεθνικής διατροφής ( όσπρια, λαδερά, λαχανικά, πράσινες σαλάτες, ορεκτικά, συνταγές με ψάρια, πίτες, πίτσες, λιόψωμα κ.ά. ). Οι επιτραπέζιες ελιές αποτελούν ιδανικό μεζέ – συμπλήρωμα σε μια κλασική μεζεδοποικιλία ούζου, κρασιού ή μπύρας ! Συνδυάζονται επίσης θαυμάσια με τα λαχανικά που συντηρούνται στο ελαιόλαδο ή στην άλμη, όπως οι ψημένες κόκκινες πιπεριές, το κουνουπίδι κ.ά.

Οι Έλληνες αγαπούν την ελιά και την χρησιμοποιούν πάντα στο τραπέζι τους είτε μαζί με ντιπ ή συνοδεύοντας φαγητά κατσαρόλας που ενίοτε τις περιέχουν. Στην Ζάκυνθο, π.χ. οι πατάτες μαγειρεύονται με κρεμμύδια, ντομάτες και μαύρες ελιές. Στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι ελιές ψήνονται και σερβίρονται σαν μεζές, και στην Κρήτη, ένας από τους πιο νόστιμους μεζέδες είναι οι “οφτές ελιές” δηλαδή οι ψημένες ελιές. Στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, πολλοί βραβευμένοι σεφ μας, αναβιώνουν ξεχασμένες παραδοσιακές συνταγές που επαναλανσάρονται με διεθνοποιημένο ή γκουρμέ χαρακτήρα και ξαναδίνουν στην ελιά τη χαμένη της αίγλη. Ελιές ( καλαμών, πράσινες, μαύρες ), πάστες ( πράσινες ελιάς και καλαμών) αλλά και πράσινες γεμιστές ( με πιπεριά, σκόρδο, λεμόνι, αμύγδαλο ) όπως η νέα εκλεπτυσμένη σειρά των γκουρμέ προϊόντων ΣΠΙΤΙΚΟ ΕΛΙΑ από την Ελαιουργική δίνουν νέα πνοή στην κουζίνα με ονειρεμένες γεύσεις και απίθανες συνταγές !

Ελαιόλαδο

Σήμερα το ελαιόλαδο αναγνωρίζεται παγκοσμίως για την αγνότητα και την εξαιρετική γεύση του, ως κορυφαίο ποιοτικά ελληνικό προϊόν. Η μοναδική του θέση στην ελληνική διατροφή αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι η βάση όλων των ελληνικών παραδοσιακών συνταγών.

Το ελληνικό «έξτρα παρθένο» ελαιόλαδο πρωταγωνιστεί διεθνώς γι’ αυτό 150-200 χιλιάδες τόνοι εξάγονται στην Ιταλία και την Ισπανία και πωλούνται ακριβότερα σε σχέση με ελαιόλαδα άλλης προέλευσης.

Σε διεθνές επίπεδο, κατέχουμε τη μεγαλύτερερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιόλαδου, με το μέσο Έλληνα να καταναλώνει περισσότερα από 15 κιλά ετησίως και τον Ισπανό με 11 κιλά κατά κεφαλήν κατανάλωση ετησίως.

Τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι ελιές βιολογικής καλλιέργειας, όπως το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΣΠΙΤΙΚΟ, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στην εσωτερική αγορά σημειώνοντας αύξηση περισσότερο από 30% ετησίως.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Ποιότητες Ελαιολάδου

Το Ελαιόλαδο ανάλογα με την ποιότητα και τις μεθόδους παραγωγής του, διακρίνεται στις εξής κατηγορίες

Το Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Είναι ο φυσικός χυμός της ελιάς που συλλέγεται με φυσικά ή μηχανικά μέσα, τυποποιείται χωρίς καμία επεξεργασία, και δίνει την καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου.

Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0.8 %, όπως το Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΣΠΙΤΙΚΟ.

Το Παρθένο ελαιόλαδο

Είναι το ελαιόλαδο που συλλέγεται με φυσικά ή μηχανικά μέσα, και η οξύτητά του είναι έως 2 %.
Το Ελαιόλαδο

Είναι το ελαιόλαδο που αποτελείται από μείγμα παρθένου ελαιόλαδου, κατάλληλου προς κατανάλωση, και εξευγενισμένου ( ραφινέ ), με οξύτητα που δεν ξεπερνά το 1 % όπως το αγνό ελαιόλαδο ΛΙΟΤΡΙΒΙ.