Μυστικά ελαιολάδου
 
Το Εξαιρετικό Παρθένο

Η λέξη παρθένο έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς σημαίνει ότι το ελαιόλαδο παράγεται με φυσικό τρόπο χωρίς τη χρήση πρόσθετων ή άλλων συντηρητικών.

Στο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ τόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ( π.χ. οξύτητα ) όσο και τα οργανοληπτικά του ( π.χ. χρώμα, γεύση ) είναι εξαιρετικά.Το εξαιρετικό παρθένο πρέπει να έχει οξύτητα 0,80 και άρωμα έντονο φρουτώδες.

Το Παρθένο

Το ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ πρόερχεται και αυτό με φυσικό τρόπο με λιγότερο καλά χαρακτηριστικά. Η οξύτητα είναι μεγαλύτερη από 0,8 αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του είναι καλά.

Το Ελαιόλαδο

Το ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ είναι μίγμα παρθένου και εξευγενισμένου ελαιολάδου. Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο είναι χημικά επεξεργασμένο λάδι ώστε να μειωθεί η αρχικά υψηλή οξύτητά του.

Photo01
Χρήσιμες Πληροφορίες

Το ελαιόλαδο παράγεται με φυσικό τρόπο χωρίς κανένα πρόσθετο και αποτελεί τον χυμό του καρπού της ελιάς.

Το ελαιόλαδο δίνει ακριβώς τον ίδιο αριθμό θερμίδων ( 9 ανά γρ. ) με όλα τα υπόλοιπα φυτικά έλαια.

Το ελαιόλαδο είναι ο βασιλιάς των λιπαρών ουσιών με το μεγαλύτερο ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Περιέχει μεγάλο ποσοστό αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς και στερολών που ‘κτίζουν’ την άμυνα του οργανισμού και τον θωρακίζουν απέναντι σε διάφορες μορφές καρδιοπάθειας και καρκίνου.

Το λάδι από ελιές που συλλέγονται πρώιμα έχει πικρή και πικάντικη γεύση, ενώ το λάδι που προέρχεται από πιο όψιμες ελιές, έχει πιο γλυκιά γεύση.

Το ελαιόλαδο μπορεί να διατηρηθεί για διάστημα έως και 24 μήνες από τη στιγμή παραγωγής του ( εφόσον συντηρηθεί σωστά ). Σε μεγαλύτερο διάστημα, το ελαιολαδο χάνει το ευχάριστο άρωμά του, ταγγίζει και γίνεται όξινο.

Το θόλωμα του λαδιού σε χαμηλές θερμοκρασίες - ή κατά τη φυσική εξαγωγή του - είναι μια φυσική ιδιότητα που δεν μειώνει την ποιότητα του ελαιολάδου.

To χρώμα του ελαιολάδου εξαρτάται κατά προτεραιότητα από την ποικιλία, την εποχή συγκομιδής και την περιοχή καλλιέργειας της ελιάς.

Το επώνυμο ελαιόλαδο αναγράφει όλα τα στοιχεία που εγγυώνται την ασφάλεια και ποιότητά του ( όνομα, προέλευση, ποικιλία, ημ/νία παραγωγής, οξύτητα. κλπ) στην ετικέτα του.

Η άμεση μεταφορά και άλεση των καρπών σε χαμηλές θερμοκρασίες συμβάλει στο να μεταφερθούν όλα τα πολύτιμα συστατικά και το άρωμα στο λάδι.

Χρήσιμες Συμβουλές
  • Το ελαιόλαδο είναι αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογειακής Διατροφής, καθώς προστίθεται σε όλα σχεδόν τα μεσογειακά φαγητά και εδέσματα. Είναι το μόνο λάδι που χρειαζόμαστε στην κουζίνα, διότι είναι αποδεδειγμένα ωφέλιμο και παραδοσιακό.
  • Η κατανάλωση ελαιολάδου μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL και αυξάνει την καλή χοληστερόλη HDL.
  • Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο, το δυνατό φως, τη ζέστη και τον αέρα γιατί προκαλούνται οξειδώσεις και υποβαθμίζεται η ποιότητα του ελαιολάδου.
  • Η σκουρόχρωμη γυάλινη συσκευασία είναι προτιμότερη γιατί προστατεύει το λάδι από το φως και τον ήλιο.
  • Αποφύγετε την τοποθέτηση των λευκοσιδηρών συσκευασιών σε σημεία με υγρασία.
  • Το ελαιόλαδο έχει μεγάλη σταθερότητα στο τηγάνισμα με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές χωρίς να χάνει τα ωφέλιμα συστατικά του. Στις υπόλοιπες μαγειρικές πρακτικές, μην βάζετε όλο το ελαιόλαδο της συνταγής εξαρχής. Χρησιμοποιήστε ελάχιστο στην αρχή και προσθέστε το υπόλοιπο στο σερβίρισμα για να απολαύσετε τη γεύση αλλά και τις ευεργετικές ιδιότητές του.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία ισχύουν για το παρθένο ελαιόλαδο και επαυξάνονται όταν αυτό είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Γι’ αυτό δείξτε προσοχή στα στοιχεία που αναγράφονται πάνω στην ετικέτα του προϊόντος.