Πολιτισμός
 
Μια Καλλιέργεια, Μια Ιστορία, Μια Γιορτή

Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι στην Ευρώπη που καλλιέργησαν το δένδρο της ελιάς για τα πολύτιμα προϊόντα του ( ελιά, ελαιόλαδο). Ευρήματα σε αρχαίο ελαιοτριβείο στη Σαντορίνη (  καθώς και στα παλάτια της Κνωσσού ) μαρτυρούν την άρρηκτη σχέση της ελιάς με το ελληνικό τοπίο, την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων του και το αθάνατο ελληνικό πνεύμα που ύμνησε την ελιά ως ελληνικό «εθνικό» σύμβολο κουλτούρας αλλά και παγκόσμιο σύμβολο προόδου, ειρήνης, δόξας και σοφίας.

ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ με αποτύπωμα φύλλων ελιάς ηλικίας 50.000 ετών (Σαντορίνη).
ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ με αποτύπωμα φύλλων ελιάς ηλικίας 50.000 ετών (Σαντορίνη).

Με πρωτεργάτρια τη θεά Αθηνά και τρανή απόδειξη τον κότινο, το κλαδί ελιάς σε μορφή στεφανιού και ρόλο χρυσού μεταλλίου στους νικητές των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων, η ελιά πρωταγωνιστεί χιλιάδες χρόνια στην ιστορία μας.

Ο ημίθεος Ηρακλής εξάλλου ήταν ο ήρωας που φύτεψε την ελιά από την οποία προήλθαν τα πρώτα ολυμπιακά στεφάνια. Ο Όμηρος αποκαλούσε το ελαιόλαδο «χρυσό υγρό» και ο Ιπποκράτης «μεγάλο θεραπευτή». Ασκληπιός, Θεόφραστος και Πλούταρχος ύμνησαν τις θεραπευτικές του ιδιότητες προτού το σημερινό ελαιόλαδο και δη, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στεφθεί με επιτυχία ως το επίσημο αντιοξειδωτικό και αντιγηραντικό συστατικό του αιώνα !!!

Η καλλιέργεια της ελιάς είναι διασπαρμένη σε όλη τη χώρα ( με την Πελοπόννησο και την Κρήτη να κατέχουν πάνω από το 65% της συνολικής παραγωγής). Στην Ελλάδα, η μέση ετήσια παραγωγή ελαιόλαδου είναι 350.000 τόνοι. Η μακροχρόνια καλλιέργεια, σε συνδυασμό με ευνοϊκό κλίμα και τις ποικιλίες που έχουν προσαρμοσθεί στο ελληνικό έδαφος, συμβάλλουν στην παραγωγή ελαιόλαδου κορυφαίας ποιότητας παγκοσμίως.

Με 120.000 τόνους επιτραπέζιας ελιάς και 120 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, η Ελλάδα αποτελεί το 16 % της παγκόσμιας αγοράς στην παραγωγή ελαιολάδου, και δη με 80 % εξαιρετικό παρθένο, το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο !

Η συγκομιδή της ελιάς είναι μια γιορτή που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από την αρχαιότητα έως σήμερα ! Ο χρόνος της ποικίλει δε ανάλογα με την περιοχή και την ποικιλία των δένδρων. Με πάνω από 450.000 οικογένειες να βιοπορίζονται από την ελιά, ως αρχική ή δευτερεύουσα πηγή εισοδήματος, η συγκομιδή της Ελιάς δίκαια αποτελεί  για την Ελλάδα μια μεγάλη Εθνική Γιορτή !!!! Το ελαιόλαδο είναι ταυτισμένο με τη ζωή, τα ήθη και τα έθιμα του Έλληνα, ενώ το δένδρο της ελιάς αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού πολιτισμού, που έχει αποσπάσει διεθνή βραβεία σε Συνέδρια, Φεστιβάλ Τροφίμων, Ποτών και Γαστρονομίας.